Belastingkantoor Apeldoorn

Belastingkantoor Apeldoorn

Het Walterboscomplex is het grootste belastingkantoor van Nederland. Het dankt zijn naam aan de voormalige eigenaar van het terrein, de heer Walter, die het bosperceel van 200 bij 400 verkocht aan het Rijk. Piet Zanstra ontwierp een complex met vijf torens (1965-75). Het complex is in de jaren 2002-2007 ingrijpend aangepast.

DP6 Architectuurstudio ontwierp de nieuwe torens E en H twee kantoortorens. De 60 meter hoge toevoegingen aan het door Piet Zantstra ontworpen complex hebben een niervormige plattegrond en zijn gespiegeld ten opzichte van elkaar. De torens hebben geheel glazen gevels. Voor deze gevels hangen lamellen als zonwering. Tussen de lamellen en de gevel is ruimte voor de glazenwasmachine. Ook de door Harmen Liemburg ontworpen zeefdrukken op het glas dempen het licht. De constructie van de torens bestaat uit een betonnen kern, kolommen en bollenvloeren.

Neutelings Riedijk architecten ontwierp een ondergronds plintgebouw die alle functies met elkaar verbindt. Het bouwdeel is bedekt door een vijver waar op enkele plaatsen lichthappers uitsteken. Deze met roesvast stalen platen beklede elementen hebben draken en waterspuwers naar ontwerp van kunstenaar Rob Birza. Het door Karel Appel gemaakte 28 meter lange tegeltableau kreeg een nieuwe plaats in het plintgebouw. Het bouwdeel omvat ook een ondergrondse parkeergarage.

 

Project:
Belastingkantoor Apeldoorn

Architect:
Chris de Weijer
Piet Zanstra
Michiel Riedijk
Willem-Jan Neutelings

Opdrachtgever:
VIA NoordZuidlijn/MNO Vervat

Jaar:
2007

    Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

    ADDRESS

    63739 street lorem ipsum City, Country

    PHONE

    +12 (0) 345 678 9

    EMAIL

    info@company.com

    Cart